Liisa Vilkki
Olen avoimen, aidosti kuuntelevan ja arvostavan vuorovaikutuksen innokas puolestapuhuja. Avoimuus, kuuntelu ja toisten arvostaminen ovat keskeisiä aineksia, joista syntyy toimiva vuorovaikutus.
Työyhteisön vuorovaikutuskulttuuri eli se, miten työyhteisössä kohdataan toiset, tehdään yhteistyötä ja käsitellään asioita, määrittää työilmapiirin.
Tutkimustenkin valossa työyhteisön ilmapiiri vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi työhyvinvointiin, työmotivaatioon, sitoutuneisuuteen, luovuuteen, työn tekemisen laatuun ja tuottavuuteen.
Toimiva vuorovaikutuskulttuuri on rakennettava yhdessä tietoisesti, ja sitä pitää myös johtaa. Vuorovaikutuksen haasteita kannattaa ehkäistä ennalta, mutta ne voidaan myös ratkaista sopivin menetelmin.
Ydinosaamiseeni sisältyy ihmisten välisen vuorovaikutuksen monipuolinen, tutkimustietoon perustuva ja arjen tilanteissa jalostunut ymmärtäminen. Minulla on yli 20 vuoden kokemus vuorovaikutuksen tutkijana, opettajana ja kouluttajana. Olen pitänyt 20 esitelmää kansainvälisissä konferensseissa ja lukuisia esitelmiä Suomessa. Olen opettanut yliopisto-opiskelijoita ja kouluttanut muuta yleisöä.
Työskentelyni monikielisissä ja monikulttuurisissa ympäristöissä on kerryttänyt kokemustani tällaisissa ympäristöissä helposti syntyvistä erityisistä vuorovaikutuksen haasteista.
Koulutukseltani olen filosofian maisteri, dialogisti ja Erätauko-ohjaaja. Teen myös väitöskirjaa Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen oppiaineessa. Väitöskirjatyöni on luonut vankkaa perustaa syvälliselle ja laaja-alaiselle vuorovaikutusosaamiselleni.
Kaikki palveluni nojautuvat monitieteisesti kielitieteen, kulttuurienvälisen viestinnän, sosiaalipsykologian ja kognitiivisen psykologian lähestymistapoihin ja tutkimustuloksiin. Nämä tieteenalat tarjoavat todella paljon ja monipuolisesti vuorovaikutuksen ilmiöihin porautuvaa tutkimustietoa, joka soveltuu arjen vaihteleviin tilanteisiin.
Palveluni ovatkin aina myös käytännönläheisiä ja tarjoavat selkeitä, konkreettisia menetelmiä ja toimintatapoja arjen vuorovaikutustilanteisiin vietäväksi. Tutkittu tieto takaa palvelujen sisältöjen laadukkuuden, ja tutkitun tiedon toistettava luonne varmistaa sen, että menetelmät ja toimintatavat ovat hyvin toimivia ja käyttökelpoisia.
Ydinosaamiseni keskeisiin alueisiin kuuluu
• dialogi ja yleisemmin dialoginen vuorovaikutus
• sanallisen kielen ja kehonkielen asema vuorovaikutuksessa
• kielitietoisuuden merkitys työyhteisöissä
• väärinymmärrysten yksityiskohtainen selvittäminen ja ratkaisumallit
• sujuva ja kohtelias vuorovaikutus monikielisissä ja -kulttuurisissa työyhteisöissä
• kirjoitetun kielen vuorovaikutus.
Minua on kuvailtu esimerkiksi sanoilla innostava ja samalla rauhallinen, aidosti läsnä oleva ja kuunteleva, salliva, ennakkoluuloton, turvallisuutta ja luottamusta rakentava.
Ota yhteyttä niin keskustellaan, miten voin auttaa!